Header

Assepoester Speciale Uitvoering vanaf 12-10 op DVD

Er was eens... een glazen muiltje, een magische transformatie, een koets, een kasteel,
een goede fee, een klok die middernacht slaat ... en het sprookje was compleet!

ASSEPOESTER, Disney’s 12e Classic, een van de meest geliefde sprookjes en een van Disney’s mooiste animatiefilms allertijden, verschijnt 12 oktober 2005 voor het eerst op Disney DVD. De tijdloze, wonderschone bewerking van het klassieke verhaal van Charles Perrault, een hoogtepunt in de rijke historie van de animatiefilm, is als Speciale Uitvoering vanaf die dag voor iedereen verkrijgbaar. De film is op spectaculaire wijze digitaal gerestaureerd. Bovendien met supergeluid (Disney Enhanced Home Theater Mix 5.1 Dolby Digital).
De tijdloze Classic wordt in 2 versies aangeboden. De 1-Disc Speciale Uitvoering waarop naast de film ook prachtig bonusmateriaal is toegevoegd. Bovendien, in een gelimiteerde oplage, de 2-Disc Speciale Uitvoering met nog meer bijzonder bonusmateriaal en extra mooi verpakt.

Walt Disney Pictures presenteert:

De Speciale Uitvoering Assepoester

Disney’s 12e Classic - Eén van Disney’s meest bekende en meest geliefde sprookjes.
Tijdloze klassieker uit 1950 - Drie Academy Award® Nominaties.
Met zeer veel uniek bonusmateriaal.
Op spectaculaire wijze digitaal gerestaureerd - Met supergeluid (DEHT 5.1 Dolby Digital).
Na zeven jaar eindelijk weer verkrijgbaar en voor het allereerst op DVD.
In twee verschillende versies:
1-Disc Speciale Uitvoering (film en veel bonusmateriaal)
2-Disc Speciale Uitvoering
(film en extra veel bonusmateriaal – gelimiteerde oplage – extra mooie verpakking)

Verkrijgbaar vanaf 12 oktober 2005

Voortdurend wordt Assepoester door haar stiefmoeder te kort gedaan. Terwijl haar stiefzusjes Anastasia en Drizella luieren en feesten, moet zij in huis de vervelende klusjes opknappen. Geholpen door haar vriendjes, de muisjes Pieter en Tom, en een beetje Bibbidi-Bobbidi-Boo met de toverstaf van de goede Toverfee, ontmoet Assepoester de knappe Prins van haar dromen op het Koninklijke bal. Maar oh jee, om middernacht wordt de betovering verbroken en verandert zij van een sprookjesprinses weer in een eenvoudig meisje. In de haast verliest zij haar glazen muiltje... wat leidt tot een sprookjesachtig einde!

In 1950 ging de film ASSEPOESTER (Cinderella), gebaseerd op het 300 jaar oude franse sprookje van Charles Perrault, in Amerika in première. Bijna zes jaar lang hadden maar liefst 750 Disney artiesten aan het sprookje gewerkt en het publiek stroomde massaal toe. Humor, spanning, romantiek en bovenal schitterende muziek, die terecht genomineerd werd voor een Oscar (Beste Muziek, Beste Geluid en Beste Lied: Bibbidi-Bobbidi-Boo).

HET VERHAAL
Er was eens in een land, hier heel ver vandaan, een klein Koninkrijk. Het was vredig, welvarend en rijk aan romantische tradities. Hier woonden in een voornaam landhuis een vader met zijn dochtertje. Hij wilde, zoals alle vaders, het beste voor haar. En zo gebeurde het dat hij opnieuw trouwde met een ogenschijnlijk aardige vrouw met twee dochters, Anastasia en Drizella, die ongeveer even oud waren als zijn eigen oogappel. Maar toen hij plotseling overleed bleken de vrouw en de twee stiefzusjes koud, wreed en razend jaloers te zijn. De stiefmoeder, Anastasia en Drizella maakten al het geld van haar vader op en het huis raakte in verval. Assepoester werd geplaagd, vernederd en moest als dienstmeid in haar eigen huis werken. Elke ochtend werd ze wakker in de hoop dat eens haar dromen zouden uitkomen...

Sinds de dood van haar vader is Assepoester heel eenzaam. Haar stiefmoeder en stiefzusters Anastasia en Drizella zijn heel onaardig tegen haar en alle vervelende klussen in huis moet zij opknappen. Terwijl haar zussen met de mooiste kleren de hele dag voor de spiegel staan, loopt zij in oude vodden rond. De enige vriendjes die Assepoester heeft zijn vogels, muizen en andere lieve dieren. Zij heeft er haar handen vol aan. Want haar stiefmoeder’s lieveling, de verwende kater Lucifer, probeert steeds haar muizen-vriendjes Tom en Pieter op te eten.

Op een dag wordt een uitnodiging van het Koninklijk Paleis bezorgd. Alle jonge meisjes uit het hele land zijn welkom op een groot bal. De knappe Prins is namelijk op zoek naar een bruid. Assepoester wil ook heel graag, maar haar stiefmoeder vindt dat maar niets. Zorg jij eerst maar voor een mooie jurk, zegt ze gemeen. Want ze weet heel goed dat Assepoester geen feestjurken heeft.
Als haar muizenvriendjes Tom en Pieter dit horen maken ze samen met de vogels een prachtige jurk voor haar. Haar stiefzusjes zijn zó jaloers dat ze de jurk aan flarden scheuren. Assepoester barst in tranen uit. Maar plotseling verschijnt een Toverfee. Met haar toverstaf en Bibbidi-Bobbidi-Boo toverspreuk verandert ze een grote pompoen in een schitterend rijtuig en tovert ze ook nog eens een oogverblindende baljurk met juwelen en glazen schoentjes tevoorschijn. Assepoesters muizen-vriendjes zijn de sierlijke paarden geworden, die de koets zullen trekken. Tot twaalf uur middernacht zal dit sprookje voortduren. Dan moet Assepoester absoluut weer thuis zijn.

Het feest is fantastisch. Als de knappe Prins de lieftallige Assepoester ziet staan valt hij als een blok voor haar schoonheid en bescheidenheid. Assepoester’s hart bonst heftig. Dan slaat de klok twaalf...! Ze holt weg, terwijl ze de prins verbijsterd achterlaat. In haar haast om snel het rijtuig te bereiken, verliest ze op de trap een van haar glazen muiltjes.
De prins begrijpt er niets van. Waar is dat lieve meisje met de glazen schoentjes gebleven? Alleen met haar wil hij trouwen. Direct geeft hij aan de Hertog de opdracht het meisje op te sporen. Met het glazen schoentje in de hand reist deze het hele land door, op zoek naar het meisje dat het schoentje past. Eenmaal aangekomen bij het landhuis van de stiefmoeder is Assepoester nergens te vinden. Zij zit eenzaam opgesloten in de toren.

Gelukkig zijn de muizen en Bruno de hond er ook nog. In een race tegen de klok weten zij het slot te forceren. Net op tijd komt Assepoester naar beneden. Het glazen schoentje zit als gegoten. Zij is het meisje naar wie de Prins op zoek is. Met een enorm feest trouwen ze en ze leven nog heel lang en gelukkig....

De 1-Disc Speciale Uitvoering van ASSEPOESTER
Naast de Disney Classic ASSEPOESTER in 5.1 Disney Enhanced Home Theater Mix is ook magisch BONUSMATERIAAL toegevoegd.

BONUSMATERIAAL
MUZIEK EN MEER
A Dream Is A Wish Your Heart Makes
Muziekvideo uitgevoerd door Disney Channel Circle of Stars
NIET-GEBRUIKTE SCÈNES
Aan het werk voor Assepoester
Dansen op een wolkje
SPELLEN EN ACTIVITEITEN
HET KONINKLIJK HUIS
Treed de fantasiewereld binnen van prinsen en prinsessen en geniet van de mini-documentaire over het vorstendom door de eeuwen heen. Zie hoe prinsen en prinsessen er uit zien en hoe ze leven. Allereerst neem je een kijkje in New York bij de beroemde mode expert Isaac Mizrahi, die iets vertelt hoe men zich in koninklijke kringen kleedt. In Hollywood vertelt de bijzonder bekende interieurontwerper Ty Pennington over zijn werk als Extreme Home Makeover. Zie hoe hij een eenvoudige woning omtovert in een wereld van koninklijke allure. In Engeland staat een exclusieve ontmoeting met Sarah, de Dutchess of York, op het programma. Vergezel Fergie als ze ons toont hoe iemand van koninklijke bloede haar dag doorbrengt.
EEN KONINKLIJK LEVEN - DVD-Rom Ontwerpstudio
(Plaats, om te genieten, deze DVD in een computer met een DVD-Rom-Station) Laat je eigen droomkamer werkelijkheid worden.
ACHTER DE SCHERMEN BIJ DISNEY
VAN ARMOE NAAR RIJKDOM

Achtergrondreportage van ASSEPOESTER The Making Of
(De opmerkingen van Walt Disney zijn bewerkingen van originele uitspraken. Deze citaten komen uit stenografische transcripties van productie-besprekingen voor ASSEPOESTER tussen 1946 en 1948).
EEN DROOM LAAT JE HART IETS WENSEN
OVER MUIZEN EN NEGEN OUDE MANNEN
MUZIEK VOOR ALTIJD
DE ANDERE ASSEPOESTER
BIOSCOOPTRAILERS
ASSEPOESTER GALERIJEN

Beeldengalerij
Galerij diavoorstelling
Visuele ontwikkeling
De talenten van Mary Blair
Ontwerp personages
Assepoester
Petemoei (de Toverfee)
Stiefmoeder
Stiefzusters
Tom en Pieter
Lucifer
De prins
Diversen

De 2-Disc Speciale Uitvoering van ASSEPOESTER
Gelimiteerde oplage. Bovendien met prachtige luxe verpakking.
Naast de Disney Classic ASSEPOESTER in 5.1 Disney Enhanced Home Theater Mix is nog veeeel meer magisch BONUSMATERIAAL toegevoegd.

BONUSMATERIAAL DISC 1
CINDERELLA STORIES – GEPRESENTEERD DOOR ESPN CLASSIC
Een Cinderella Story, waarbij iemand uit het niets, met heel veel doorzettingsvermogen, discipline en toewijding toch die grote droom weet te verwezenlijken, komt vaak voor in sport. ESPN, wereldwijd de grootste sport nieuwszender, is er trots op de indrukwekkendste Cinderella Stories te kunnen presenteren. Kijk naar de korte filmpjes van de meest inspirerende, waargebeurde sportsprookjes van bijvoorbeeld wielrenner Lance Armstrong en de tennisheldinnen Venus en Serena Williams.
1969 NY Jets – Super Bowl III
Pele
1980 US Olympic Hockey team
Mia Hamm
NC State University – 1983 NCAA Finals
Venus and Serena Williams
Kirk Gibson – 1988 World Series
Jackie Joyner-Kersee
Villanova University – 1985 NCAA Finals
Lance Armstrong
MUZIEK EN MEER
A Dream Is A Wish Your Heart Makes
Muziekvideo uitgevoerd door Disney Channel Circle of Stars
Every Girl Can Be A Princess
Muziekvideo met Disney’s animatieprinsessen

BONUSMATERIAAL DISC 2
NIET-GEBRUIKTE SCÈNES
Aan het werk voor Assepoester
Dansen op een wolkje
MUZIEK EN MEER
ASSEPOESTER EN PERRY COMO
Vóór Disney’s ASSEPOESTER in 1950 opende, beleefden enkele liedjes uit de film hun première in een TV-show van Perry Como. Ilene Woods, de stem van de Engelstalige Assepoester, had een gastoptreden in de show.
CINDERELLA TITELSONG
Originele demo opname
NIET GEBRUIKTE LIEDJES – Originele demo-opnames
Sing A Little, Dream A Little
I’m In The Middle Of A Muddle
The Mouse Song
The Dress My Mother Wore
Dancing On A Cloud
I Lost My heart At The Ball
The Face That I See In The Night
RADIO PROGRAMMA’S
Fragment Village Store – Originele uitzending 25 maart 1948
Fragment Gulf Oil Presents – Rond 1950
Scouting The Stars – Originele uitzending 23 februari 1950
SPELLEN EN ACTIVITEITEN
HET KONINKLIJK HUIS

Treed de fantasiewereld binnen van prinsen en prinsessen en geniet van de mini-documentaire over het vorstendom door de eeuwen heen. Zie hoe prinsen en prinsessen er uit zien en hoe ze leven. Allereerst neem je een kijkje in New York bij de beroemde mode expert Isaac Mizrahi, die iets vertelt hoe men zich in koninklijke kringen kleedt. In Hollywood vertelt de bijzonder bekende interieurontwerper Ty Pennington over zijn werk als Extreme Home Makeover. Zie hoe hij een eenvoudige woning omtovert in een wereld van koninklijke allure. In Engeland staat een exclusieve ontmoeting met Sarah, de Dutchess of York, op het programma. Vergezel Fergie als ze ons toont hoe iemand van koninklijke bloede haar dag doorbrengt.
EEN KONINKLIJK LEVEN - DVD-Rom Ontwerpstudio
(Plaats, om te genieten, deze DVD in een computer met een DVD-Rom-Station)
Laat je eigen droomkamer werkelijkheid worden.
PRINSESSEN PYJAMA PRET
ACHTER DE SCHERMEN BIJ DISNEY
VAN ARMOE NAAR RIJKDOM

Achtergrondreportage van ASSEPOESTER (The Making Of)
Weten jullie dat 90% van de film eerst in live-action gefilmd is, voordat er getekend werd? Geniet van deze prachtige reportage met het fascinerende verhaal achter het maken van ASSEPOESTER.
DE ANDERE ASSEPOESTER
(De opmerkingen van Walt Disney zijn bewerkingen van originele uitspraken. Deze citaten komen uit stenografische transcripties van productie-besprekingen voor)
VAN HET BUREAU VAN WALT:
Een eerbetoon aan Disney’s Nine Old Men / Negen Oude Mannen
Gedurende de gouden animatieperiode nodigde Walt zijn beste animators en verhalenvertellers uit voor een lunch in Tam O’Shanter restaurant in Los Feliz, California. Genietend van de heerlijke Engelse keuken bespraken zij de lopende projecten waaronder ASSEPOESTER. Nu, bijna 60 jaar later, keren we met een aantal huidige top animators terug naar dit gezellige restaurant. Iedereen heeft wel een van de Nine Old Men persoonlijk gekend en kijkt met persoonlijk getinte verhalen terug op deze legendarische tekenaars en verhalenvertellers.
DE TALENTEN VAN MARY BLAIR
Een terugblik op de opmerkelijke loopbaan van Mary Blair, een van Disney’s meest talentvolle art director / kleur stylisten, verantwoordelijk voor de art direction van films als ASSEPOESTER en ALICE IN WONDERLAND.
VERGELIJKING VAN STORYBOARD EN FILM
Openingsscène
ASSEPOESTER GALERIJEN
Beeldengalerij
Galerij diavoorstelling
Visuele ontwikkeling
De talenten van Mary Blair
Ontwerp personages
Assepoester
Petemoei (de Toverfee)
Stiefmoeder
Stiefzusters
Tom en Pieter
Lucifer
De prins
Diversen
Ontwerp kostuums
Storyboard-tekeningen
Lay-out en achtergrond
Live action als referentie
Productiefoto’s
Publiciteit
LAUGH-O-GRAMS UIT 1922: ASSEPOESTER
FRAGMENT UIT DE MICKEY MOUSE CLUB

Met Helene Stanley, originele uitzending 24 januari 1956
BIOSCOOPTRAILERS
Originele release-trailer uit 1950
Trailer heruitgave uit 1965
Trailer heruitgave uit 1973
Trailer heruitgave uit 1981
Trailer heruitgave # 1 uit 1987
Trailer heruitgave # 2 uit 1987
EEN DROOM LAAT JE HART IETS WENSEN
OVER MUIZEN EN NEGEN OUDE MANNEN
DE STEM VAN ASSEPOESTER: EEN PERFECTE MATCH
MUZIEK VOOR ALTIJD


TECHNISCHE SPECIFICATIES zowel 1-disc als 2-disc speciale utivoering
INTERACTIEVE MENU’S
DIRECTE SCÈNE TOEGANG
TAALKEUZE

Engels - Disney Enhanced Home Theater Mix
Nederlands - Disney Enhanced Home Theater Mix
Frans – Disney Surround 5.1

Overig
Nederlands – Vernieuwde Originele Bioscoopsoundtrack
Frans – Vernieuwde Originele Bioscoopsoundtrack

ONDERTITELING
• Nederlands / Engels / Engels voor doven en slechthorenden / Frans
BEELDFORMAAT
• 4x3 1.33:1
SPEELDUUR
• 72 minuten (exclusief bonusmateriaal)

AWARDS
Veel toonaangevende prijzen kreeg ASSEPOESTER toebedeeld.
Naast drie Oscar Nominaties voor: Beste Lied (Bibbidi-Bobbidi-Boo), Beste Filmmuziek en Beste Geluid, won de film o.a. in 1951 in Duitsland tijdens het Internationale Filmfestival van Berlijn de Gouden Beer voor Beste Film.

DE MUZIEK
Zes ontroerende en geestige liedjes werden speciaal door Mack David, Al Hoffman en Jerry Livingston voor de film gecompooneerd.
Een droom laat je hart iets wensen toont ondanks de uitzichtloze situatie toch een optimistische en romantische Assepoester.
De Bruiloftsmars, een ander romantisch liedje, beschrijft Assepoesters enorme blijdschap als ze voor het eerst de liefde ontdekt.
Meerstemmig zingt Assepoester Zing, zing nachtegaal, terwijl buiten beeld de titelsong Assepoester door een koor ingezet wordt.
De muizen beschrijven in Assepoesje al zingend de dagelijkse arbeid van Assepoester en de wijze waarop ze door haar stiefzusters behandeld wordt.
Bibbidi-Bobbidi-Boo is een absolute topper. Al zwaaiend met haar toverstaf en al Bibbidi-Bobbidi-Boo zingend tovert de goede Toverfee in een mum van tijd een prachtige koets met paarden, een koetsier, een lakei en een beeldschone Assepoester met baljurk en glazen muiltjes tevoorschijn.

DE GESCHIEDENIS VAN ASSEPOESTER BINNEN DE RIJKE DISNEY TRADITIE
In 1921, in de tijd van de stomme films, produceert Walt Disney korte films die in kleine bioscopen vertoond worden. Wanneer dat een succes blijkt wordt hij door het bedrijf Pictorial Clubs, Inc benaderd om zes korte animatiefilms te maken, gebaseerd op klassieke sprookjes. Assepoester is er een van. De lengte: 18 minuten. In grijs tinten en naar huidige maatstaven met eenvoudige animatie, is het filmpje toch zeer gedetailleerd en rijk aan ideeën.
In de dertiger jaren keren sprookjes weer terug bij het maken van de Silly Symphony serie. Hoewel niet algemeen bekend, maakt men dan al schetsen van het meisje Assepoester, die zou uitgroeien tot een van de liefste Walt Disney schoonheden ooit. Enkele tekeningen uit die tijd zijn nog terug te vinden in de Disney archieven.
Zo zijn schetsen bewaard gebleven waarin de pompoen verandert in een rijtuig. Ook de stiefzusters, die krampachtig hun voeten in het kleine glazen muiltje proberen te persen, zijn in deze collectie te vinden.
Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog betekent ook voor de Walt Disney Studio’s een regelrechte ramp. Zonder inkomsten balanceert de studio binnen een mum van tijd op de rand van bankroet. Na de oorlog begrijpt Walt dat hij een sprookje moet verfilmen in de traditie van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Een verhaal over een onschuldig lief meisje, dat in moeilijkheden verkeert omdat kwade krachten haar tegenwerken, maar uiteindelijk toch zegeviert. Een nieuw script voor ASSEPOESTER wordt ontwikkeld. Het is alles of niets. Zoals al eerder in zijn loopbaan neemt Walt Disney met zijn keuze voor dit aloude sprookje wederom een enorm risico. Als het publiek massaal toestroomt dan is de firma gered. Zo niet, dan is de droom over.
Als de film in 1950 in première gaat stroomt het publiek wereldwijd massaal toe. Niet voor niets heeft Walt Disney voor ASSEPOESTER een speciaal warm plekje in zijn hart.

DE STEMMEN (Nederlandse versie)
Assepoester - Joke de Kruyf
Anastasia - Ryan van den Akker
Drizella - Carry Tefsen
Stiefmoeder - Annet Nieuwenhuyzen
Toverfee - Henni Orri
Prins - Edward Reekers
Koning - Lex Goudsmit
Hertog - Paul van Gorcum
Koor: Bernadette, Edward Reekers, Herman van Doorn, Max Werner en Pim Roos.

DE STEMMEN (Originele versie)
Assepoester - Ilene Woods
Anastasia - Lucille Bliss
Drizella - Rhoda Williams
Stiefmoeder - Eleanor Audley
Toverfee - Verna Felton
Prins - William Phipps
Koning - Luis Van Rooten
Hertog - Luis Van Rooten

WIST U DAT...?
- Walt Disney’s ASSEPOESTER gebaseerd is op een 300 jaar oud sprookje van Charles Perrault?
- Al in de vroege oudheid bij de Egyptenaren, de Romeinen en de oorspronkelijke bewoners van Amerika variaties op dit verhaal terug te vinden zijn?
- In het oorspronkelijke sprookje het muiltje van Assepoester niet van glas maar van bont is?
- Meer dan 750 artiesten bijna 6 jaar aan ASSEPOESTER werkten?
- Een aantal van de makers later uitgroeiden tot en bekend werden als de Nine Old Men?
- De actrice Helen Stanley model stond bij het tekenen van Assepoester?
- De film drie Oscar Nominaties kreeg waaronder een voor het liedje Bibbidi-Bobbidi-Boo?
- Eerdere pogingen tot het verfilmen van het sprookje dateren uit 1903?
- Dit een versie betrof van de Franse regisseur Gerorge Melies?
- In 1915 een Assepoester verfilming uitkwam met Mary Pickford?
- En na 1950 Jerry Lewis het nog eens dunnetjes overdeed met Cinderfella?
- De film een van Walt Disney’s meest favoriete scènes bevat?
- Het de scène is waarin Assepoester door de Toverfee haar baljurk krijgt aangemeten?
- Walt Disney’s 12e Classic ASSEPOESTER niet de eerste versie was van dit sprookje?
- Meer dan 25 jaar eerder, aan het begin van zijn carrière, maakte hij al een filmpje van 18 minuten met dit sprookje als uitgangspunt.

DE MAKERS
Naar het originele sprookje van de Fransman Charles Perrault.
Scenario: William Peet, Ted Sears, Homer Brightman, Kenneth Anderson, Erdman Penner, Winston Hibler, Harry Reeves en Joe Rinaldi.
Regie: Wilfred Jackson, Hamilton Luske en Clyde Geronimi.
Animatie: Eric Larson, Milt Kahl, Frank Thomas, John Lounsbery, Wolfgang Reitherman, Ward Kimball, Ollie Johnston, Marc Davis, Les Clark en Norm Ferguson.
Negen van deze animatie-regisseurs werden later wereldberoemd als de Nine Old Men.

De Speciale Uitvoering van ASSEPOESTER wordt gedistribueerd door Buena Vista Home Entertainment, een dochteronderneming van
The Walt Disney Company.
In de gehele Benelux verzorgen zij de marketing,
verkoop en distributie van de Walt Disney, Touchstone, Hollywood Pictures en Buena Vista huur- en koopvideocassettes en DVD’s.

http://www.disney.nl/dvd