Header

Noriyuki 'Mr. Miyagi' Morita overleden

Zijn bekendheid dankte hij voornamelijk aan zijn rol als de wijze grijsaard Mr. Miyagi in de filmreeks over het karatetalent Daniel-san. Voor zijn rol in het eerste deel, The Karate Kid, uit 1984, kreeg Noriyuki Morita zelfs een Oscarnominatie. Donderdag is de acteur op 73-jarige leeftijd overleden.

Morita, bijgenaamd Pat, werd in 1932 geboren in het noorden van de Amerikaanse staat Californië, waar hij vanwege zijn tuberculose veel tijd doorbracht in het ziekenhuis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de van origine Japanse Morita in een interneringskamp in Arizona gestopt.

Hij probeerde na de oorlog als komediant in de schijnwerpers te komen, maar had meer succes op het kleine scherm. Morita speelde onder meer in de tv-serie Happy Days en kreeg van 1967 tot aan zijn overlijden tal van (bij-)rollen. Ook werd zijn stem gebruikt voor de animatiefilm Mulan uit 1998. De meeste mensen zullen Morita echter toch blijven zien als Mr. Miyagi, de kalme oosterling die zich alleen in het uiterste geval liet verleiden tot het uitdelen van rake klappen aan allerhande snoodaards en die zijn jonge leerling Daniel-san de fijne kneepjes van karate bijbracht terwijl hij ondertussen probeerde vliegen te vangen met een paar eetstokjes.

http://www.nieuws.nl