Header

Crime Time presenteert: Attack on Japan DVD

CRIME TIME presenteert:

Attack on Japan
The Boys of “H” Company


Vanaf 17 november in 2 DVDbox
De bijzondere documentaire Attack on Japan - the Boy’s of “H” Company, legt de aanval van de Verenigde Staten op het Japanse eiland Iwo Jima vast. Een voor velen onbekend deel van de geschiedenis, terwijl de feiten maken dat Iwo Jima nooit vergeten zou mogen worden. In totale slachtoffers is Iwo Jima zelfs bloederiger dan de strandinvasie van Normandië. Met haar 2 vliegvelden en strategische ligging (1100 kilometer voor de kust van Japan), maakte het 20 km2 grote eilandje Iwo Jima een cruciaal onderdeel uit van de aanval van Amerika op Japan. Door het veroveren van dit eiland zouden zij een gunstige uitgangspositie hebben voor de definitieve aanval op Japan en zou de eerste test voor de complete aanval succesvol zijn volbracht.

Deze bijzondere DVDbox legt de 36 dagen durende slag om Iwo Jima gedetailleerd vast. Gebruikmakend van veelal nooit eerder vertoonde beelden (bijna allen in kleur) is de slag, waar historisch beeld ontbrak, aangevuld met nagespeelde scènes. Zo krijgt de kijker een volledig geschiedkundig correct beeld van de gebeurtenissen.

Ook de Japanners hadden groot belang bij Iwo Jima en maakten van het eiland een ware vesting: meer dan 600 bunkers en een veldhospitaal van vier verdiepingen werden op het eiland gebouwd. Over het hele eiland waren tunnels en mijnenvelden aangelegd. De Japanse troepen (meer dan 21.000 man!) hadden de opdracht Iwo Jima tot de laatste man te verdedigen. Sterven voor de keizer werd in Japan beschouwd als de grootste eer.

Voorafgaand aan de invasie te land bombardeerden de Amerikanen het eiland eerst vanuit zee. Deze bombardementen zijn de hevigste en meest langdurige in de Pacific tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ongelofelijke aantal van ruim 6 miljoen kilo bommen zijn door de Amerikanen op het eiland afgevuurd!. Na de vernietigende bombardementen volgde de invasie en bestorming van het strand van Iwo Jima. De eerste uren na de invasie zag men geen enkele Japanner. Wel werden de Amerikanen vanuit allerlei goed verborgen stellingposten aangevallen. Door middel van een zeer uitgebreid netwerk van ondergrondse posten, slaapvertrekken, munitiedepots en legereenheden, verbonden door tunnels, werden de Amerikanen bestookt. De Amerikanen kregen het gevoel dat de Japanners overal konden opduiken, zelfs in gebieden die al veroverd waren, doken ineens weer troepen op (zogenaamde ‘spooktroepen’). Ook maakte de vijand gebruik van zelfmoordcommando’s: met landmijnen aan hun borst gegespt, renden de Japanners richting stellingen om zich op de vijandelijke troepen te werpen.

Na een maand van oorlogvoering onder de meest erbarmelijke omstandigheden lukt het de Amerikanen uiteindelijk om Iwo Jima te veroveren. De vreselijke balans wordt opgemaakt. Van de 21.000 Japanners hebben er slechts 214 de slag overleefd. Aan Amerikaanse zijde zijn meer dan 25.000 soldaten gewond geraakt en meer dan 6.500 vonden de dood op het eiland.

De slag op Iwo Jima deed het Amerikaanse leger besluiten om Japan op andere wijze te onderwerpen. Helaas is het vreselijke gevolg van dit besluit tot op de dag van vandaag merkbaar in Japan. De twee atoombommen die Amerika op Japan gooide deden de hele wereld verbijsteren.

Maar het korte termijn doel, de capitulatie van Japan, had Amerika met deze gruwelijke ingreep wel bereikt.

Pas lang na de Tweede Wereldoorlog, pas in 1993(!), hebben de Amerikanen Iwo Jima aan Japan terug gegeven.

Attack on Japan is een zeer verzorgde en complete documentaire en een must voor liefhebbers van de geschiedenis en oorlogsverhalen. De box is uniek verpakt met een gestanste huls, met mat en glanslakken. Tevens bevat de DVDbox een kaart van het eiland Iwo Jima.

http://www.crime-time.nl

Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Lengte: 100 minuten
Geluid: Dolby Digital 5.1
Beeld: 4:3 Fullscreen
Consumentenadviesprijs: EUR 14,95