Header

Gates: dvd-opvolger achterhaalde strijd

Gates: dvd-opvolger achterhaalde strijd

Gepubliceerd op vrijdag 21 oktober 2005

(P7) Filmmaatschappijen kiezen voor zowel HD-DVD als Blu Ray opslag, en Bill Gates acht de strijd tussen deze dvd-standaarden achterhaald.
Twee groepen technologiebedrijven strijden om welke techniek de huidige DVD gaat opvolgen. Zowel het door Toshiba ontwikkelde HD DVD als het door Sony ontwikkelde Blu Ray bieden opslagruimte voor tientallen gigabytes aan data, aanzienlijk meer dan de 4,7 gigabyte van huidige generaties DVD's.

Keuze ontwijken
Filmmaatschappijen ontwijken in dit stadium een keuze. Warner Brothers, onderdeel van Time Warner, maakt bekend zowel HD DVD als Blu Ray te zullen ondersteunen. Paramount Pictures besloot enkele weken geleden tot hetzelfde en volgens de New York Times is de verwachting dat ook de derde filmmagnaat, Universal Studios, beide standaarden zal ondersteunen.

Grotere opslagkwaliteit
Disney, Fox, Loin's Gate en - niet verwonderlijk - Sony houden het bij de Blu Ray-technologie. Marktonderzoeker Forrester Research zal HD DVD het uiteindelijk afleggen tegen Blu-Ray omdat laatst genoemde een grotere opslagkwaliteit heeft en meer mogelijkheden voor interactieve diensten op televisie, pc en internet.

Bovendien hebben organisaties met wereldwijd een grote marketingkracht hun steun voor het duurdere Blu Ray uitgesproken. HD DVD is goedkoper omdat het gebruik maakt van bestaande DVD-technologie, wat de vervangingskosten voor de consument lager houdt.

Achter de schermen
Microsoft en Intel zei dat de discussie over diskformaten vermoedelijk de laatste is die ook zal plaatsvinden. In de toekomst zijn er volgens Gates geen zilveren schijven meer met grote opslagcapaciteit maar staat alles on line of ligt opgeslagen op kleine draagbare geheugens.


(bron: www.planet.nl)