Header

Award voor Willeke Alberti - De Kleine Waarheid

Willeke Alberti ontvangt Award voor meer dan 40.000 verkochte exemplaren van De Kleine Waarheid – Het eerste seizoen (aflevering 1 t/m 13) Een van de mooiste en meest omvangrijke dramaseries uit de Nederlandse televisiegeschiedenis.

Zaterdagmiddag 8 oktober 2005 ontving Willeke Alberti tijdens de NCRV ledendag uit handen van Gregor Bak een schitterende Award voor de verkoop van meer dan 40.000 exemplaren (sinds de release op 15 maart 2005) van de 3-Disc DVD-box De Kleine Waarheid – Het eerste seizoen (aflevering 1 t/m 13).

Sinds enkele weken is De Kleine Waarheid – Het tweede seizoen (aflevering 14 t/m 26) eveneens in luxe 3-Disc DVD box verkrijgbaar. Dit tweede seizoen is ook hard op weg het aantal van 40.000 verkochte exemplaren te evenaren.

De serie, waarin Willeke Alberti haar acteerdebuut maakte, brak destijds alle records. Maar liefst 6 miljoen kijkers volgden wekelijks deze NCRV tv-serie en waardeerden de serie met een 8. Het was de duurste serie tot dan toe. Kosten noch moeite werden gespaard.

De productie en regie waren in handen van Willy van Hemert (o.a. Bartje).
Harry de Groot, Hans van Hemert en Cor Lemaire componeerden de muziek.
Naast Willeke Alberti schitterden vele andere grote Nederlandse acteurs, zoals John Leddy, Emmy Lopes Dias, Hans Hoekman, Jacques Commandeur, Sylvain Poons, Coen Flink, Caro van Eyck, Guus Verstraete en Ton Lensink.
De serie is gebaseerd op de trilogie De kleine waarheid van Jan Mens (Marleen (1960), Het heldere uur (1962) en Het kleine verschil (1964)).

KORTE INHOUD
DE KLEINE WAARHEID - Box 1 – aflevering 1 t/m 13 (reeds verkrijgbaar)
De Kleine Waarheid vertelt het leven van Marleen Spaargaren, die opgroeit in Amsterdam bij haar moeder Martje, vader Jacobus en broertje Eppo. De naar vrijheid en onafhankelijkheid verlangende Marleen verfoeit de burgerlijkheid van het gezin. Ze ontvlucht op jonge leeftijd het huis om met Jan Engelmoer te trouwen.
Als blijkt dat Marleen met haar echtgenoot geen kinderen kan krijgen, is ze ontroostbaar. Want, zoals ze zelf zegt: “ Het is geen dierbare wens, maar een dwingende noodzaak. Ik moet een kind.” Ze vraagt de dokter om Jan het vreselijke nieuws niet te vertellen. En ze fluistert Jan een kleine waarheid in. Ze zegt hem dat ze toch kinderen zullen krijgen…

DE KLEINE WAARHEID – Box 2 – aflevering 14 t/m 26
In het huis van Jan Engelmoer leeft een op het eerste gezicht rustig en gelukkig gezin, bestaande uit vader, moeder, dochter, oma en broer Eppo. Maar moeder Marleen draagt een groot geheim met zich mee: Jan is niet de vader van hun dochter Suzan.
Als Jan na veertien jaar huwelijk overlijdt, voelt Marleen zich schuldig dat zij het hem nooit heeft verteld. Maar de dokter zegt dat Jan het altijd had geweten. Een smet op hun perfecte huwelijk is haar bespaard gebleven.
Na Jans overlijden staat Marleen er alleen voor. De economische recessie en de dreigende oorlog met Duitsland drukken hun stempel op het dagelijks leven. Als dan óók Suzan op jonge leeftijd probeert om het huis te ontvluchten, ziet Marleen de geschiedenis zich herhalen…

DE HOOFDROLLEN
Willeke Alberti - Marleen Spaargaren
Emmy Lopes Dias - Martje Spaargaren
Jacques Commandeur - Jacobus Spaargaren
Hans Hoekman - Eppo Spaargaren
John Leddy - Jan Engelmoer
Hetty Verhoogt - Alie Donkelaar
Sylvain Poons - Abraham Mossel
Coen Flink - Jos Boswinkel
Caro van Eyck - Mevrouw Scalonje
Lia Dorana - Katrien Boswinkel
Guus Verstraete - Dr. Bresser
Ton Lensink - Prof. Buwalda
Henk van Ulsen - Andreas Bleyleve
Joan Remmelts - Mr. Verdonk

Wist u dat...?
· Opnamen vonden plaats in de Egmondse Duinen, Amsterdam, Ouderkerk aan de Amstel, Blaricum en... Parijs.
· De NCRV zond de eerste serie uit in seizoen 1970-1971. Op Eerste Kerstdag, 25 december, zond de NCRV de eerste uitzending uit. De laatste uitzending was op 14 mei 1971.
· Het tweede seizoen, dat nu eerdaags op dvd verschijnt, was op televisie te zien van september 1971 t/m maart 1972.
· Op 3 april 1971 ontving Willeke Alberti uit handen van Willy van Hemert De Gouden Televizierring voor haar rol als Marleen Spaargaren.
· Er verschenen drie boeken; twee LP’s, getiteld Liedjes van Marleen uit De Kleine Waarheid (seizoen 1) en Niet bang zijn (seizoen 2); en één single: Sla, tomaten en radijsjes / Madameke Verpoorte.

TECHNISCHE GEGEVENS
Speelduur: ± 650 minuten. Taal: Nederlands. Regio code: vrij (pal). Beeldformaat: 4:3. Audio: Dolby Digital 2.0 Keuring: AL. Consumentenadviesprijs 3-Disc DVD box: € 19,95
Beeld en geluid digitaal geremasterd

http:// www.bridgeonline.nl
http://www.ncrv.nl/classics