Header

Paul Winchell, stem van Tigger (Teigetje), overleden

Paul Winchell werd geboren in New York op 21 december 1922. Winchell, een buikspreker, uitvinder en kinderprogramma presentator is vooral bekend door zijn lispelende stem die hij aan Winnie the Pooh’s getekende vriend Tigger gaf. Hij is 82 jaar geworden.

Winchell overleed vrijdagochtend in zijn slaap. Burt Du Brow, een televiesie producent en goede vriend van de familie maakte het nieuws bekend aan de Los Angeles Times.

Meer dan 60 jaar lang was Winchell een van de beste buiksprekers. Hij bracht de poppen Jerry Mahoney en Knucklehead Smiff tot leven op televisie. Als uitvinder heeft hij 30 patenten op zijn naam staan. Eén van die patenten is een kunstmatig hart dat hij bouwde in 1963.

Maar hij was dus vooral bekend door zijn stem te verlenen aan de tijger in de getekende versies van A.A. Milne’s “Winnie the Pooh”.

Winchell deed de stem van Tigger voor het eerst in 1968 voor Disney’s “Winnie the Pooh and the Blustery Day”. Deze won een Oscar voor de beste korte tekenfilm. Hij bleef de stem van Tigger doen tot in 1999 voor “Winnie the Pooh: Seasons of Giving”.

“Ik ontmoette Walt Disney 25 of 30 jaar geleden”, zei Winchell in 1988 in een interview met The Associated Press. “Hij zei: ‘We zitten allebei in dezelfde business. Ik gebruik tekenfilms en jij poppen en allebei vermaken we kinderen.’ Dat was lang voordat ik hier ging werken. Walt gaf me een VIP tour door de studio. Ik herinner me dat ik mensen bezig zag met het inspreken van stemmen. Ik zei: ‘Dat moet leuk zijn.’ En hier sta ik”

Winchell deed verschillende memorabele stemmen in verscheidene producties van Disney en Hanna Barbera. Hij was Gargamel in “The Smurfs” en Boomer in “The Foc and the Hound”.

Winchell zei dat hij altijd op zoek was naar kenmerken en eigenaardigheden in de stemmen die hij deed. Voor Tigger creëerde hij een lispelend geluid en een eigenaardige lach. Hij zei dat hij inspiratie kreeg voor de volgende uitspraak van Tigger door zijn Britse vrouw: TTFN. Ta-Ta for now.

In 1974 ontving hij een Grammy Award voor de beste opname voor kinderen met “The Most Wonderful Things About Tiggers”, een deel van “Winnie the Pooh and Tigger Too”.

Bron: metromix.com
Afbeelding: Animated-News.com