Header

Andre Kuipers film BEYOND is een eerbetoon aan zijn goede vriend Vangelis

André Kuipers' film BEYOND is een eerbetoon aan zijn goede vriend Vangelis


Op 19 oktober 2023 gaat de film BEYOND, waarmee André Kuipers zijn regiedebuut maakt, in première. Deze unieke muzikale filmervaring toont de oneindige schoonheid van de aarde vanuit de ruimte door de ogen van de astronaut. André draagt BEYOND op aan zijn goede vriend Vangelis, die in het voorjaar is overleden. Tot aan zijn dood was de wereldberoemde Griekse muzikant, componist, songwriter en producer - bekend van onder meer beroemde filmmuziek voor Chariots of Fire, Blade Runner, 1492: Conquest of Paradise en Alexander – met veel enthousiasme muzikaal betrokken bij Kuipers' bijzondere filmproject. In BEYOND sluiten beeld en muziek naadloos op elkaar aan en zorgen voor een ongekende bioscoopervaring voor jong en oud.

De film BEYOND bevat niet minder dan 40 verschillende tracks uit het rijke oeuvre van Vangelis. “Bij de muziekkeuze heb ik me uitsluitend laten leiden door de muzikale emotie die de scene het beste laadt”, zegt Kuipers. De astronaut putte uit Vangelis' complete oeuvre dat zes decennia omspant. “Vangelis vond het geweldig dat we muziek kozen uit het hele spectrum van zijn repertoire.”

De beroemde componist was nauw betrokken bij de totstandkoming van BEYOND. André Kuipers: “Het mooiste moment was toen hij me belde nadat hij de zoveelste edit had gezien. "André, dit is fantastisch!”, riep hij aan de telefoon. “Ik ben zo ontzettend blij, je hebt mij een topdag bezorgd!" Toen we de laatste montage bij hem thuis bekeken, was de film voor 95% af. Hoewel hij het eindresultaat helaas niet meer kan zien, ben ik heel blij en dankbaar dat we samen zo ver zijn gekomen."

Kuipers maakte voor het eerst kennis met Vangelis' muziek in de documentairereeks Cosmos: A Personal Voyage van Carl Sagan. Als groot liefhebber van Vangelis nam de astronaut zijn muzikale werk mee op zijn twee ruimtemissies. “Luisteren naar de meeslepende Vangelis-klanken terwijl ik door het ruimtestation zweefde en naar buiten keek, maakte de ervaring zeer intens. Dat speciale gevoel wil ik graag delen met anderen.”

Tijdens zijn verblijf in het ISS maakte de astronaut voor het eerst persoonlijk kennis met de componist. “ESA en NASA hadden ervoor gezorgd dat ik vanuit het ruimtestation een live gesprek kon voeren met Vangelis. Hij zat op dat moment aan zijn piano in Londen en speelde voor mij. Ik nam hem mee naar het raam om naar buiten te kijken en onze aarde te zien. Het was een onvergetelijke ervaring die een grote indruk op ons beiden heeft gemaakt.” Eenmaal terug op aarde ontmoetten de astronaut en de componist elkaar. "Sindsdien zagen we elkaar een paar keer per jaar bij hem thuis, waar het bezoek vaak tot in de vroege uurtjes duurde", vertelt Kuipers. “Vangelis’ fascinatie voor het universum was enorm.”

Meer informatie over de muziek van Vangelis is te vinden op http://elsew.com

Over BEYOND
De nieuwe film BEYOND is een unieke filmervaring met een bijzondere rol voor de muziek van Vangelis. De soundtrack bevat werken die Kuipers zeer dierbaar zijn. “Muziek speelt een cruciale rol in deze filmbeleving”, verzekert André Kuipers. “Het publiek neemt de rol aan van een astronaut voor een buitenaardse ervaring. Dichter bij mijn eigen ervaring in de ruimte kun je niet komen.”

BEYOND gaat op 19 oktober 2023 in Nederland in première. De film wordt geproduceerd door SpacePlays, M&N Media Group met de makers van films als De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad. M&N Film Distribution verzorgt de distributie.

Over André Kuipers
Het ruimteavontuur van arts en astronaut André Kuipers begon op zijn twaalfde toen hij science-fictionboekjen kreeg van zijn oma. Hij was er zeker van: op een dag zou hij de aarde zelf vanuit de ruimte bekijken. André’s hele carrière staat in het teken van ruimtereizen. Hij werd in 1998 door ESA geselecteerd als astronaut. Na jaren van training vloog hij in 2004 zijn eerste missie naar het internationale ruimtestation ISS. Missie DELTA duurde elf dagen. Veel te kort, vond André. Hij wilde niets liever dan terug naar de ruimte om daar voor langere tijd te wonen en te werken.

In december 2011 verliet André de aarde opnieuw voor een verblijf van 193 dagen in de ruimte, de langste Europese ruimtevlucht tot die datum. Regelmatig verscheen hij in de media om zoveel mogelijk mensen te laten meegenieten van zijn belevenissen daarboven. Nu doet hij dat nog steeds met optredens en lezingen wereldwijd. Naast spreker is André ook ambassadeur van verschillende goede doelen zoals het WWF, het Rode Kruis en het Emma Kinderziekenhuis. Hij promoot wetenschap en techniek onder jongeren als ambassadeur van het Techniekpact en is mede-initiatiefnemer van het educatieve scholenprogramma SpaceBuzz. André is onder meer lid van de Paleiscommissie, lid van de Raad van Toezicht van het KNMI en bestuurslid van de internationale Association of Space Explorers.