Header

Nederlandse en Belgische premieres en heel veel muziek op Film by the Sea in Vlissingen

Nederlandse en Belgische premières en heel veel muziek
op Film by the Sea in VlissingenBekijk hier het volledige programma van Film by the Sea Vlissingen
Bekijk hier het programma in de satellietsteden Terneuzen, Zierikzee, Oostburg, Goes en Bergen op Zoom

Van 9 tot en met 18 september vindt in Vlissingen de 24e editie plaats van Film by the Sea, waar een breed publiek kan genieten van films uit alle hoeken van de wereld.

Nederlandse en Belgische premières
Tijdens Film by the Sea vinden ook veel filmpremières van Nederlandse en Vlaamse bodem plaats in aanwezigheid van cast & crew: A Traveler’s Guide (NL, regie: Josefien van Kooten, Ton van Zantvoort), Rock City: The Life We Live (NL, regie Will Wissink), Nowhere (BE, regie: Peter Monsaert), Onder Water (NL, regie: Edgar Kapp, Kuba Szutkowski), Wolf (NL, regie: Cees van Kempen), The Kaiser of Atlantis (Argentinië/Spanje/NL, regie: Sebastian Alfie), Ritueel (BE, regie: Hans Herbots), De Schaduwwerkers (BE, regie: Annelein Pompe) en Tori et Lokita (BE, regie: Luc Dardenne). Daarnaast presenteert Film by the Sea onder de noemer Zeeuws Licht een groot aantal korte en lange films van Zeeuwse makelij, waarvan een aantal zijn wereldpremière beleeft tijdens het festival: JOS – De mens als nuttige soort (NL, regie: Henk van den Doel), Eindelienge (NL, regie: Hoekman Brothers), Uitchecktijd (NL, regie: Sophie van de Pol) en Sex Sells (NL, regie: Rudi Brekelmans).

Muziek
Rock City: The Life We Live, die op Film by the Sea z’n première beleeft, is een hartverwarmende ode aan de pioniers van de Nederlandse pop. De vertoning van Rock City zal wordt opgeluisterd met een live-optreden van Gruppo Sportivo.

In Rock City duikt Will Wissink met enkele grote namen uit de jaren zestig, allen dik in de zeventig inmiddels, in het roemrijke muzikale verleden van de Haagse beatscene. Met Rudy Bennett (The Motions), Joop Roelofs (†) en Peter Vink (Q65), Nicko Christiansen (Livin' Blues), Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo), Cesar Zuiderwijk, Danny Vera, Johan Derksen, Frans Krassenburg en vele anderen.

Precies 30 jaar geleden sloeg The Commitments in als een (geweldige muzikale film) bom. Om dat te vieren is deze klassieker van Alan Parker op de Slotavond (zaterdag 17 september) te zien tijdens Film by the Sea, met na afloop een swingend Slotfeest met muziek van Soulmania. Deze negenkoppige formatie trakteert je op een avondje vol groovende, swingende en af en toe lekker vuige soul van topniveau geïnspireerd op The Commitments. Daarbij komen bekende hits als Mustang Sally, In the Midnight Hour, Take me to the River, Land of a Thousand Dances en Chain of Fools natuurlijk allemaal voorbij.

Ook dit jaar vindt er weer een filmconcert plaats. Waar zie je een filmklassieker als Blood and Sand mooier dan in een monumentale kerk? De Sint Jacobskerk vormt op woensdagavond 14 september het ultieme decor voor deze prachtige filmklassieker uit 1922. Film by the Sea viert het eeuwfeest van Blood and Sand met een filmconcert, uitgevoerd door pianist Daan van den Hurk van het Netherlands Silent Film Festival, bijgestaan door flamencogitarist Tijn van der Sanden en drums/percussionist Frank van der Star.

Ramses Shaffy wordt dit jaar geëerd op Film by the Sea met een ode aan Shaffy door Niels van der Gulik met Ik blijf hier! Voorafgaand aan het live concert vertoont het festival de documentaire Ramses – ou est mon prince? van Pieter Fleury uit 2002, dit jaar precies twintig jaar jong.
Breng een ode aan de legendarische Olivia Newton-John met de Grease Sing-a-long. Niks zingt zo lekker mee als Grease! Kom feesten en heel hard meezingen met alle superaanstekelijke hits van Sandy, Danny en hun vrienden tijdens de Grease Sing-A-Long. Aansluitend is er ook nog eens het Filmfeest Let’s Dance.

Meer muziekfilms tijdens Film by the Sea vind je hier.

Specials
Wat is er heerlijker dan je tijdens de inmiddels traditionele openluchtvoorstelling aan de Zeeuwse kust opnieuw te laten meeslepen door de avonturen van E.T. en Elliott in de klassieker E.T. the Extra-Terrestrial die veertig jaar na dato nog staat als een huis. E.T. phone home! Meer informatie over de gratis openluchtvoorstelling op het strand van Spielbergs tijdloze familiefilm vind je hier,

Een unieke ervaring op het parkeerterrein van de Machinefabriek in het Vlissingse Scheldekwartier waar je in je eigen auto kunt genieten van een heuse Drive-In beleving met een vertoning van de film Fast & Furious 7.

Bekijk hier alle specials op Film by the Sea.

Over Film by the Sea
Film by the Sea is het vierde filmfestival van Nederland en jaarlijks één van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland. Van 9 tot en met 18 september 2022 beleeft het festival zijn 24e editie en kan een breed publiek genieten van ruim 100 films uit alle hoeken van de wereld, waarvan ongeveer een derde eigen import is. Niet alleen boekverfilmingen en Franstalige films, maar ook Zeeuwse films en documentaires krijgen veel aandacht. In de sectie Panorama worden de beste nieuwe kwaliteitsfilms van dit moment vertoond. Onder normale omstandigheden trekt Film by the Sea jaarlijks zo’n 44.000 bezoekers. In de coronajaren 2020 en 2021 waren dat er respectievelijk 21.448 en 28.433. Ongeveer 30% van de bezoekers van Film by the Sea komt van buiten de provincie Zeeland. Naast films predenteert Film by the Sea ook een uitgebreid randprogramma met o.a. een scenarioworkshop, Q&A’s en diverse optredens van artiesten als Denise Jannah en Gruppo Sportivo. De unieke locatie aan zee en het steeds verrassende programma maken Film by the Sea van het Openingsgala tot en met de Awards Ceremony elk jaar weer tot een feest.