Header

Filmopnamen De Man uit Rome van Jaap van Heusden starten 27 september

Jaap van Heusden regisseert (inter)nationale cast
Filmopnamen De Man uit Rome van start op 27 september in Zuid-LimburgOp 27 september aanstaande starten in Zuid-Limburg de filmopnamen voor de door Jaap van Heusden (Gouden Kalf Winnaar In Blue) geregisseerde film De Man uit Rome. De hoofdrol wordt vertolkt door Michele Riondino (I Nostri Fansmi). De Man uit Rome is een spannend Engels-Nederlands-Italiaans gesproken drama. Naast Riondino zijn er rollen weggelegd voor de Duitse actrice Emma Bading (Emmy Award Nominatie voor Play), Raymond Thiry (Quo Vadis, Aida?, Penoza), Marie Louise Stheins (Mijn vader is een vliegtuig, Wat is dan Liefde). De Man uit Rome wordt geproduceerd door IJswater Films in coproductie met het Duitse Fiction Park en de EO en wordt in Nederland en België gedistribueerd door Gusto Entertainment. De film gaat in de zomer van 2022 in première.

De Man uit Rome
De Man uit Rome vertelt het verhaal van de sceptische Italiaanse onderzoekspriester Filippo, die in opdracht van het Vaticaan een tranend Mariabeeld moet onderzoeken en ontmaskeren in een Limburgs grensdorp, waar vier jaar eerder een scholier zijn geweer leegschoot in de plaatselijke vmbo. Aangetrokken en ontregeld door de jonge zwijgende Térèse, raakt hij verwikkeld in het verdriet van het dorp en in een reeks schijnbaar wonderbaarlijke gebeurtenissen, die zijn zekerheden over zijn roeping als priester en als mens onderuithalen.

Michele Riondino
De Italiaan Michele Riondino, die de hoofdrol van Filippo speelt, is in eigen land vooral bekend vanwege zijn vertolking als de titelpersonage in de populaire RAI televisieserie The Young Montalbano. In 2008 werd hij voor de speelfilm Il Passato e Una Terra Straniera bekroond als Best Actor op het Rome Film Festival. In 2012 werd hij voor zijn rol in Marco Bellocchio’s Bella Addormenta voor de Italiaanse Persprijs genomineerd. Met La Ragazza Del Mondo (2016) won hij op het Venetië Filmfestival de Pasinetti Award Best Actor en later de nominatie David di Donatello Best Actor Award.

Jaap van Heusden
Jaap van Heusden studeerde af in 2005 met Een Ingewikkeld Verhaal, Eenvoudig Verteld die de shortlist van de Student Academy Awards haalde en geselecteerd werd voor het Cannes Filmfestival (Cinéfondation Competition). Sindsdien schrijft en regisseert hij korte, middellange- en speelfilms die op veel internationale filmfestivals geprezen werden. De Man uit Rome is zijn vierde speelfilm, na Win/Win (2010, IFFR Bright Future, Prix Europe Best Screenplay, winnaar Best Actor Award op het Brooklyn Film Festival), De Nieuwe Wereld (telefilm 2014, winnaar International Emmy Award Beste Actrice, Signis Award op het Washington Film Festival) en In Blue (2018, winnaar Gouden Kalveren voor Beste Regie, Scenario en Actrice op het Nederlands Film Festival, Best Narrative Feature Award op het Austin Film Festival). Samen met scenarist Rogier de Blok (De Nieuwe Wereld, Infiltrant, schreef van Heusden het script voor De Man uit Rome, cameraman is Melle van Essen (Kapsalon Romy, In Blue).

De opnamen van De Man uit Rome vinden plaats van 27 september tot 10 november, afwisselend in Zuid-Limburg en in Noordrijn-Westfalen, Duitsland.

De Man van Rome wordt geproduceerd door IJswater Films (Marc Bary) in coproductie met het Duitse Fiction Park (Maria Tsigka & Markus Halberschmidt) en de Nederlandse Publieke Omroep EO en is ondersteund door het Nederlands Filmfonds, NL Production Incentive, CoBO, Film- und Medienstiftung NRW, DFFF, Limburg Filmfonds en Europese filmfonds Eurimages.