Header

Genomineerden filmcompetities Film by the Sea 2021 bekend

Genomineerden filmcompetities Film by the Sea 2021 bekendOp 10 september gaat de 23e editie van het internationale filmfestival Film by the Sea in CineCity in Vlissingen van start. Ook dit jaar staan er meerdere filmcompetities op het programma waarvan de prijzen op 18 september worden uitgereikt tijdens de Awards Ceremony: Film en literatuur, Vive le cinéma! (Franstalige films), Jongerenjury en de International Student Jury. Naast bovengenoemde prijzen worden ook de Zeeuwse filmprijzen en de Storytel Awards uitgereikt. De Nederlandse film- en televisieregisseur Frans Weisz ontvangt de Career Achievement Award.

De Film en literatuur competitie is de belangrijkste competitie bij Film by the Sea. De Vakjury, die de Film & Literatuur Award voor de ‘Beste Boekverfilming’ toekent, bestaat uit auteur en dichter Jaap Robben (juryvoorzitter), acteur Sabri Saad El-Hamus, theatermaker, actrice en schrijfster Nhung Dam, regisseur, filmmaker Jan Verheyen en schrijfster Gerda Blees.

Nominaties Film & Literatuur Award
• Ninjababy – naar de graphic novel Fallteknikk’ van schrijfster en tekenares Inga H. Sætre. Ninjababy is tevens de openingsfilm van het festival.
• Fabian Oder der Gang vor die Hunde – naar het gelijknamige boek van Erich Kästner
• Forgotten We’ll Be – naar de autobiografische roman van Héctor Abad Faciolince
• Kiba: The Fangs of Fiction – naar het gelijknamige boek van Takeshi Shiota
• Kim Ji-young, born 1982 – gebaseerd op het boek van Chom Nam Joo: Kim Jiyoung, geboren in 1982
• Natural Light – naar het boek Természetes fény van de Hongaarse schrijver Pál Závada.
• Persian Lessons - geïnspireerd op het korte verhaal Erfindung einer Sprache van de Duitse schrijver en filmmaker Wolfgang Kohlhaase.
• Shambala - naar de roman Het witte schip van de Kirgizische schrijver Chingiz Aitmatov.

Vive le cinéma! is de Franstalige competitie van Film by the Sea. De Prix Vive le cinéma! is de prijs voor de beste recente Franstalige film. Een jury bestaande uit Ronald Rovers, Tamara Overkleeft en Wim Millenaar beoordeelt acht films.

Nominaties Franse competitie Prix Vive le cinéma!
• Petite Maman
Regie: Céline Sciamma
• A Good Man
Regie: Marie-Castille Mention-Schaar
• Médecin de nuit
Regie: Elie Wajeman
• Le Monde après nous
Regisseur: Louda Ben Salah
• Les Nôtres
Regisseur: Jean Leblanc
• Playlist
Regisseur: Nine Antico
• Rouge
Regisseur: Farid Bentoumi
• Souterrain
Regisseur: Sophie Dupuis

Openingsfilm Ninjababytrailer
Film by the Sea start op 10 september met de film Ninjababy van de Noorse filmmaakster Yngvild Sve Flikke. Ninjababy vertelt het verhaal van de 23-jarige Rakel, die zwanger is maar niet weet van wie. Bovendien is ze er nog helemaal niet aan toe om moeder te worden. Met Ninjababy kiest Film by the Sea voor een openingsfilm die fris, jong en eigentijds is. Met een heerlijke dosis relativering wordt een zwaar en tijdloos thema aangesneden: de verwarring van het moederschap – zeker als je zelf eigenlijk nog een kind bent.

Slotfilm The Duke - [target=https://www.youtube.com/watch?v=QyFFPKn8VjM]trailer[/target
De hartverwarmende film The Duke sluit Film by the Sea op zaterdag 18 september officieel af. The Duke vertelt het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van een taxichauffeur die een kostbaar schilderij weet te stelen uit de National Gallery.

De samenwerking tussen hoofdrolspelers Jim Broadbent (Moulin Rouge!, The Iron Lady), Dame Helen Mirren (The Good Liar, The Queen) en regisseur Roger Michell (Blackbird, Notting Hill) staat garant voor een fantastische komedie van het soort waar de Britten al decennia lang in uitblinken.Film by the Sea vindt plaats van vrijdag 10 tot en met zondag 19 september in CineCity in Vlissingen, met satellietprogramma’s door heel Zeeland. De unieke locatie aan zee en het bomvolle, steeds verrassende programma maken Film by the Sea van Openingsgala tot Slotfeest ieder jaar weer een feest.

Over Film by the Sea
Film by the Sea is hét festival voor film en literatuur en al sinds 1999 een begrip in Zeeland en ver daarbuiten. Waar het festival in 1999 begon als een lokaal filmfestival, is het inmiddels uitgegroeid tot het vierde filmfestival van Nederland. Film by the Sea heeft als speerpunt om zoveel mogelijk verschillende verhalen, perspectieven en genres samen te brengen. Of het nu gaat om mooie boekverfilmingen of spannende Nederlandse of internationale films, Film by the Sea heeft het allemaal. Ook voor jongeren is Film by the Sea een laagdrempelig festival. Naast specifieke films die jongeren aanspreken, worden zij ook actief betrokken bij het vak van film maken door deelname aan de Jongerenjury of een scenarioworkshop.

Volg Film by the Sea het hele jaar door voor film- en festivalnieuws via Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en de website.