Header

On Thin Ice is even alarmerend als actueel - 30 sept in de bioscoop

De doos van Pandora is in Siberië geopend
On Thin Ice is even alarmerend als actueelVanaf 30 september in de bioscoop


De film On Thin Ice schetst een even alarmerend als onthutsend beeld aan de frontlinie van de klimaatverandering. ‘We hebben een nieuwe ijstijd nodig om een wereldwijde ramp te voorkomen, aldus Vladimir Romanovsky, permafrost onderzoeker aan de Universiteit van Alaska.

Ruslands koudste regio Jakoetië, in het noordoosten van Siberië, kampt voor het derde jaar op rij met enorme bosbranden. Volgens de lokale autoriteiten is er met temperaturen boven de 38 graden zelfs sprake van de heetste en droogste zomer in meer dan 100 jaar. Hitterecords worden gebroken. Het vuur wordt aangejaagd tot aan de poolcirkel en verwoest natuurreservaten. Door de grootse branden in Siberië, samen met de Amazone de groene longen van de wereld, verliezen nu dus in hoog tempo een belangrijke bron van zuurstof.

Het vuur wordt elk jaar groter en lastiger te bestrijden. Niet alleen worden door de branden enorme hoeveelheden broeikasgassen de atmosfeer in gepompt, ook de Siberische permafrost, de ondergrond die eigenlijk nooit helemaal ontdooit, smelt. Wetenschappers slaan groot alarm: ze waarschuwen voor een ecologische ramp waarvan de gevolgen wereldwijd niet te overzien zijn.

Bart Verheggen, wetenschapper en auteur van het boek ‘Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering’ verzorgt bij een van de vertoningen van On Thin Ice een introductie bij de film.
Over klimaatverandering doen de meest uiteenlopende verhalen de ronde. De ene krantenkop vraagt zich af: ‘Hoezo opwarming?’ terwijl elders valt te lezen: ‘De mensheid stevent af op een klimaatcatastrofe’. Geen wonder dat veel mensen in verwarring zijn en niet weten hoe de vork in de steel zit. Vorige week nog bezocht de NOS de regio en maakte een reportage over de enorme branden.Grote delen van Arctisch Rusland en Siberië waren decennialang no-go-zones. Voor het eerst hebben filmmakers toegang gekregen tot deze gebieden om de dramatische gevolgen van de klimaatveranderingen in Siberië in beeld te brengen. On Thin Ice is zeer actueel, alarmerend en toont aangrijpende beelden van de weinig bekende en zelden geziene frontlinie van klimaatverandering. Het toont de enorme omvang van de verandering en werpt een licht op de ernstige gevolgen voor de inheemse menselijke bevolking en flora en fauna in Siberië. Gigantische canyons, "mega-slumps", openen zich waar zich voorheen een eindeloos taiga-bos bevond. Honderden enorme kloven ontstaan waaruit methaangassen ontsnappen die maar liefst een 30 keer sterker broeikaseffect hebben dan koolstofdioxide. Rivieren vallen droog en grote duinen in droge rivierbeddingen laten delen van centraal Siberië op de Sahara lijken.

Elk jaar razen bosbranden over de taiga en wordt de eens met ijs afgesloten Noordoostpassage bevaarbaar. Enorme lagen permafrost ontdooien en onthullen overblijfselen uit de oudheid, inclusief tot nu toe onbekende levensvormen die lijken op gigantische virussen, die nu weer tot leven komen. Ze bevatten tot 8000 keer meer genetisch materiaal dan alle bekende virussen. De gevolgen hiervan voor de mens zijn nog onbekend. De toekomst van veel wilde dieren staat op het spel. De migratie van rendieren verandert. Wanhopig op zoek naar voedsel, dwalen ijsberen door dorpen en zelfs steden. En, last but not least, het leven van arctische rendierherders, dat al duizenden jaren vrijwel onveranderd is gebleven, staat onder druk. In het Russische Noordpoolgebied is klimaatverandering geen vraag meer. Het gebeurt, nu, en in een zorgwekkend tempo. Wetenschappers zeggen dat het omslagpunt al jaren geleden is bereikt. De doos van Pandora is geopend…

Nature on Tour
De film On Thin Ice is onderdeel van een reeks natuurfilms die de M&N Media Group in samenwerking met het Wildlife Film Festival met een maandelijkse frequentie in 2021 in de bioscoop uitbrengt. De films zijn te zien in een 50-tal bioscopen en filmtheaters. Natuurfilms zijn mateloos populair bij een breed publiek. Helaas bereikt het overgrote deel van het nationale én internationale aanbod nooit de Nederlandse bioscoop. Met de jaarlijkse selectie van titels wil M&N Media Group het publiek meenemen in verwonderende en impactvolle verhalen die het best tot hun recht komen op het grote doek.