Header

Andre Kuipers maakt regiedebuut met Beyond tijdens Week van de Ruimtevaartfilm

André Kuipers maakt regiedebuut met Beyond
In première tijdens de Week van de Ruimtevaartfilm in maart 2022(c) ESA/NASA/André Kuipers


“Eigenlijk zou iedereen een reis in de ruimte moeten maken om de indrukwekkende schoonheid van onze unieke planeet zelf te kunnen ervaren”. Met deze wens benaderde André Kuipers eind 2020 producent M&N Media Group, wat de start was van een bijzondere samenwerking. Het resultaat is een geheel nieuwe, mede door André Kuipers geregisseerde bioscoopfilm: Beyond. Hij werkt hierbij samen de gerenommeerde regisseur Mark Verkerk, bekend van o.a. De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad. Kuipers’ debuutfilm gaat in maart volgend jaar in première tijdens de nieuw te lanceren Week van de Ruimtevaartfilm.

Week van de Ruimtevaartfilm
Als groot filmliefhebber en actieve bioscoopbezoeker kent Kuipers veel ruimtevaartfilms. Van daaruit ontstond bij hem het idee om een eigen ruimtevaartfilmfestival te organiseren, waarbij hij vanuit zijn eigen kennis en ervaring duiding geeft bij de films die hij tot zijn grote favorieten rekent, zoals Gagarin: First In Space. Sommige films zijn nooit eerder in Nederland in de bioscoop vertoond en beleven dus tijdens de Week van de Ruimtevaartfilm hun première op het witte doek. Het festival vindt plaats van vrijdag 19 maart t/m zaterdag 26 maart 2022. Kuipers’ debuutfilm Beyond gaat vanzelfsprekend feestelijk in première tijdens de Week van de Ruimtevaartfilm. Het volledige programma wordt later dit jaar bekend gemaakt.

Beyond
De nieuwe ruimtevaartfilm Beyond is een krachtige sound & vision experience met een speciaal voor de film gecomponeerde soundtrack. Later dit najaar wordt bekend gemaakt wie de sound score voor zijn rekening neemt. “De muziek speelt een uitermate belangrijke rol bij deze filmervaring”, verzekert André Kuipers. “Het publiek kruipt in de huid van een astronaut voor een buitenaardse muziekbeleving. Dichterbij mijn eigen ervaring in de ruimte kun je niet komen”.

Ignas van Schaick van M&N Media Group over de samenwerking met André Kuipers: “André heeft ons geïnspireerd met het spectaculaire uitzicht op onze aarde. We zijn trots op deze samenwerking en hopen hiermee veel mensen te bereiken en ze met andere ogen naar onze planeet te laten kijken”.

Over André Kuipers
Het ruimtevaartavontuur van André Kuipers begon toen hij twaalf was en science-fictionboekjes kreeg van zijn oma. Hij wist het zeker: ooit zal ik zelf de aarde vanuit de ruimte bekijken. Zijn hele carrière stond in het teken van de ruimtevaart. Na een studie geneeskunde werd hij arts bij de Koninklijke Luchtmacht en deed hij onderzoek naar ruimtelijke desoriëntatie bij jachtvliegers en ruimteziekte. Vervolgens werkte hij als wetenschappelijk onderzoeker bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

André werd in 1998 door ESA geselecteerd als astronaut en opgenomen in het Europese astronautencorps. Na jaren van training vloog hij in 2004 zijn eerste missie naar het internationale ruimtestation ISS. Missie DELTA duurde elf dagen. Veel te kort, vond André. Hij wilde niets liever dan terug naar de ruimte om daar voor langere tijd te wonen en te werken. En die tweede missie kwam er...

Op 21 december 2011 verliet André de aarde opnieuw voor een verblijf van 193 dagen in de ruimte; de langste Europese ruimtevlucht tot dan toe. Hij dook regelmatig zwevend op in de media om zoveel mogelijk mensen te laten meegenieten van zijn belevenissen daarboven. Nu doet hij dat nog steeds met optredens en lezingen in het land. Naast spreker is André ook ambassadeur van diverse goede doelen. Hij promoot wetenschap en techniek bij jongeren als ambassadeur van het Techniekpact en is mede-initiatiefnemer van het educatieve scholenprogramma SpaceBuzz. André is lid van de Paleiscommissie, lid van de Raad van Toezicht van KNMI en bestuurslid van de Association of Space Explorers.

Over M&N Media Group
Sinds 1 januari 2020 zijn Jeffrey de Graaff, Gerben Kuipers en Ignas van Schaick de M&N Media Group gestart. De nieuwe filmdistributeur legt zich vooral toe op het zelf produceren en uitbrengen van muziek- en natuurfilms. Daarnaast richt het bedrijf zich ook op vernieuwende filmconcepten. Zo ziet het driemanschap mooie kansen in de markt op het gebied van event cinema, projectie op locatie en creatieve filmconcepten. Gerben Kuipers verdiende zijn sporen in het bioscoopbedrijf. Hij exploiteerde bioscopen in Wageningen, Ede, Utrecht en Nijmegen. Jeffrey de Graaff heeft een achtergrond in film en muziek. Hij werkte onder meer bij de distributeurs Entertainment One en Bridge Entertainment. Hij was ook general manager van AT Bookings. Ignas van Schaick werd bekend als producent bij EMS FILMS, het bedrijf dat onder meer de prijswinnende succesfilms De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad maakte.