Header

Vakjury Film by the Sea bekend gemaakt

Jaap Robben, Jan Verheyen, Sabri Saad El-Hamus, Nhung Dam en Gerda Blees in Vakjury 23e editie van Film by the SeaVandaag heeft festivaldirecteur Jan Doense de Vakjury van de 23e editie van het festival bekend gemaakt tijdens de Amuse, de jaarlijkse kick-off van filmfestival Film by the Sea. De Vakjury, die de Film & Literatuur Award voor de ‘Beste Boekverfilming’ toekent, bestaat uit auteur en dichter Jaap Robben (juryvoorzitter), acteur Sabri Saad El-Hamus, theatermaker, actrice en schrijfster Nhung Dam, regisseur, presentator en schrijver Jan Verheyen en schrijfster Gerda Blees. Film by the Sea vindt plaats van vrijdag 10 september tot en met zondag 19 september in CineCity in Vlissingen met satellietprogramma’s door heel Zeeland.

De ruggengraat van het festival zijn de boekverfilmingen, waarvan een selectie in competitie wordt beoordeeld door de Vakjury. Daarnaast worden er prijzen uitgereikt door een Jongerenjury, een International Student Jury en een jury voor de ‘Franstalige Films’.

Over Film by the Sea
Film by the Sea is hét festival voor film en literatuur en al sinds 1999 een begrip in Zeeland en ver daarbuiten. Waar het festival in 1999 begon als een lokaal filmfestival, is het inmiddels uitgegroeid tot het vierde filmfestival van Nederland. Onder normale omstandigheden (zonder corona) bezoeken jaarlijks zo’n 44.000 mensen het festival aan zee. Film by the Sea presenteert dan ook artistiek hoogwaardige films voor een breed en divers publiek. Het festival heeft hiermee inmiddels een belangrijke plek in de culturele infrastructuur buiten de Randstad veroverd.

Film by the Sea heeft als speerpunt om zoveel mogelijk verschillende verhalen, perspectieven en genres samen te brengen. Of het nu gaat om mooie boekverfilmingen of spannende Nederlandse of internationale films, Film by the Sea heeft het allemaal. Ook voor jongeren is Film by the Sea een laagdrempelig festival. Naast specifieke films die jongeren aanspreken, worden zij ook actief betrokken bij het vak van film maken door deelname aan de Jongerenjury of een scenarioworkshop.

De unieke locatie aan zee en het bomvolle, steeds verrassende programma maken Film by the Sea van Openingsgala tot Slotfeest ieder jaar weer een feest. In 2021 vindt de 23e editie plaats van 10 t/m 19 september.

De Vakjury
Jaap Robben (juryvoorzitter)

Jaap Robben (1984) is auteur en dichter. Zijn werk is, aldus zijn website 'niet specifiek voor een leeftijd, maar voor iedereen in het bijzonder'. Hij publiceert poëzie, prentenboeken en proza. Van zijn bekroonde romandebuut Birk werden inmiddels meer dan 80.000 exemplaren verkocht. Met zijn roman Zomervacht, die op de longlist van de International Booker Prize terecht kwam, brak hij ook internationaal door. Afgelopen jaar publiceerde hij in Trouw een feuilleton over de Poolse klussers die zijn huis verbouwden en verscheen het kleinood Biografie van een vlieg. Zijn nieuwe roman wordt medio 2022 verwacht.

Sabri Saad El Hamus
Sabri Saad El Hamus (1957) groeide op in Caïro. Na een afgeronde studie economie aan de Universiteit van Caïro emigreerde hij in 1978 naar Nederland. In 1983 en 1984 studeerde hij aan de Toneelschool Arnhem, waarna hij in 1984 zijn eerste theaterrol speelde. In 2007 volgde hij Aram Adriaanse op als artistiek leider van theatergroep De Nieuw Amsterdam (DNA). In 2011 kwam El Hamus in het nieuws doordat hij voor het programma Pauw & Witteman verslag deed van de revolutie in Egypte. Verder speelde hij in diverse tv-series en films, zoals Flikken Rotterdam en Singel 39.

Nhung Dam
Nhung Dam (1984) is theatermaker, actrice en schrijver. Nhung speelde bij diverse toneelgezelschappen en is regelmatig te zien in tv-series en films, zoals Klem en Huisvrouwen bestaan niet. Ze staat met haar (solo)voorstellingen in theaters en op theaterfestivals. Ze schreef meerdere toneelstukken en in 2017 verscheen haar debuutroman Duizend vaders bij uitgeverij De Bezige Bij. Wekelijks heeft ze een column in het Noordhollands Dagblad en momenteel is Nhung te zien in haar voorstelling 3 miljoen voetstappen naar Sicilië. Haar nieuwe roman komt volgend jaar uit.

Jan Verheyen
De Vlaming Jan Verheyen (1963) was in 1985 een van de twee oprichters van filmdistributeur en -productiemaatschappij Independent Films. Als regisseur maakte hij in 1991 zijn debuut met Boys. Ook bewerkte hij de Nederlandse bioscoophit All-Stars onder de titel Team Spirit tot twee succesvolle films en een tv-serie. Cultfilmliefhebber Verheyen geniet verder bekendheid als presentator van het filmevenement De nacht van de Wansmaak én als schrijver van het in 2020 verschenen Alle remmen los! – Seks, sadisme en swastika’s’. Zijn nieuwe film Red Sandra (2021) regisseerde hij samen met levenspartner Lien Willaert.

Gerda Blees
Gerda Blees (1985) maakte in 2017 haar debuut met de verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet. Het leverde haar lovende kritieken op, alsook het C.C.S. Crone Stipendium voor beloftevolle Utrechtse schrijvers. In 2018 verscheen haar poëziedebuut Dwaallichten, genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs. Haar debuutroman Wij zijn licht (2020) haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en werd bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs en de European Union Prize for Literature. Naast het schrijven volgt ze een studie autonome beeldende kunst aan de Rietveld Academie.