Header

Natuurfilm WOLF met Matthijs van Nieuwkerk vanaf 3 februari 2022 in de bioscoop

Het meest opzienbarende natuurverhaal van Nederland
WOLFEen film van Cees van Kempen verteld door Matthijs van Nieuwkerk
Vanaf 3 februari 2022 in de bioscoop


Het is niemand ontgaan: de wolf is terug in Nederland. Zeer bijzonder, aangezien de wolf 150 jaar geleden uit Nederland verdween. Volgend jaar februari komt regisseur Cees van Kempen met een opzienbarende natuurfilm die geheel in het teken staat van de terugkeer van de wolf. Niemand minder dan Matthijs van Nieuwkerk verzorgt de voice-over. De film WOLF is vanaf 3 februari 2022 in de bioscopen te zien.

Tijdens het maken van de driedelige TV serie De Terugkeer Van - De IJsvogel/Bever/Torenvalk besefte Cees van Kempen dat er een andere, heel bijzondere terugkeer aanstaande was. In samenwerking met BNNVARA startte hij de research of ook de terugkeer van de wolf verfilmd zou kunnen worden. Deze researchfase mondde in 2017 uit in het plan een heuse bioscoopfilm te maken. Door vroege steun vanuit Natuurmonumenten, het IFAW en de provincie Gelderland was het mogelijk om direct te beginnen met filmen voordat een wolvenpaar zich definitief in Nederland gevestigd had.

Producent Sander Emmering: ”Dit is een heel bijzondere film en Cees heeft als regisseur een uitzonderlijke prestatie geleverd. Wolven zijn zeer schuwe dieren en zodoende is het al heel bijzonder als je ze in het wild ziet, maar een film over ze maken is bijna onmogelijk.”

De afgelopen vier jaar hebben Cees en zijn team meer dan duizend dagen doorgebracht in de bossen van o.a. Duitsland en Nederland om de film te realiseren. Cees: “Het is natuurlijk prachtig dat de wolf na 150 jaar weer terug is in Nederland. Dit is een bekroning op het natuurbeleid van de afgelopen decennia waardoor het ecosysteem zich zo hersteld heeft dat de wolf zich in onze bossen weer thuis voelt.”Ruben Vermeer, boswachter bij Natuurmonumenten: “De terugkeer van de wolf laat zien dat er in ons land nog ruimte is voor natuurlijke processen. Heel mooi dat een toproofdier als de wolf puur op eigen kracht weer terug is in Nederland. En hij is inmiddels al bijna niet meer weg te denken. Sinds de eerste roedelvorming in 2019 kreeg het wolvenpaar daar nog twee keer welpen. Wolven zijn in korte tijd vaste bewoners van de Veluwe geworden. Geweldig dat de terugkeer van de wolf met deze film in beeld is gebracht. Het is van belang dat de Nederlanders het dier weer leren kennen, zodat ze zijn gedrag begrijpen en het beschermen van vee weer vanzelfsprekend wordt. Daarnaast geeft het ook de noodzaak weer om natuurgebieden nog meer met elkaar te verbinden zodat dieren zich op een natuurlijke en vrije manier kunnen verplaatsen.”

Matthijs van Nieuwkerk was direct verkocht toen producenten Sander Emmering en Cees van Kempen (tevens regie) hem benaderden en fragmenten van de film lieten zien. Matthijs: ”Het is geweldig om te zien hoe de makers erin geslaagd zijn ons in het hart van de familie Wolf uit te nodigen. Zoiets inspreken deed ik nog niet eerder, dus ik ben nogal met m’n neus in de boter gevallen. Het was me een eer en vooral een groot plezier.”

Over Cees van Kempen
Al in zijn vroege jeugd had hij een passie voor natuur en fotografie. Deze passie groeide tijdens zijn verblijf in Afrika, waar hij ook begon met filmen. In 2007 maakte hij als amateurfilmer een film van een visavontuur in de binnenlanden van Ethiopië. Toen deze film door RTL werd uitgezonden groeide zijn ambitie om professioneel (natuur)films te gaan maken. Om deze ambitie verder gestalte te geven ging hij in Engeland, de bakermat van natuurfilms, in de leer bij professionals in het vak. In 2014 stopte hij met zijn managementadviesbureau en startte hij Ispida Wildlife Productions B.V. Hiermee ging hij zich volledig richten op de productie van hoogwaardige natuurfilms. Onlangs is de documentaire Marker Wadden van Van Kempen op tv uitgezonden die hij samen met BNNVARA en Natuurmonumenten geïnitieerd heeft.

Over Sander Emmering
Sander Emmering is al meer dan 20 jaar producent van speelfilms, documentaires en entertainment series. Naast Wolf heeft hij een natuurserie in ontwikkeling voor NPO1 en produceert hij met Southfields diverse sportdocumentaires. Tot 2018 was Sander CEO van Warner Bros Nederland. In die rol was hij als producent betrokken bij meerdere speelfilms waaronder: De Marathon, De Zevende Hemel, Het Diner, Bro’s’ before Ho’s en Bon Bini Holland.

Over distributeur M&N Media Group
Sinds 1 januari 2020 zijn Jeffrey de Graaff, Gerben Kuipers en Ignas van Schaick de M&N Media Group gestart. De nieuwe filmdistributeur legt zich vooral toe op het uitbrengen van muziek- en natuurfilms. Daarnaast richt het bedrijf zich ook op vernieuwende filmconcepten. Zo ziet het driemanschap 'mooie kansen in de markt op het gebied van event cinema, projectie op locatie en creatieve filmconcepten binnen de Benelux'. Gerben Kuipers verdiende zijn sporen in het bioscoopbedrijf. Hij exploiteerde bioscopen in Wageningen, Ede, Utrecht en Nijmegen. Jeffrey de Graaff heeft een achtergrond in film en muziek. Hij werkte onder meer bij de distributeurs Entertainment One en Bridge Entertainment. Hij was ook general manager van AT Bookings. Ignas van Schaick werd bekend als producent bij EMS FILMS, het bedrijf dat onder meer De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad maakte.